PORTUGAL – ALGARVE MOUNTAINS

ÄNDLÖSA OFFROADUTMANINGAR

Denna resa körs i området längs Algarvekusten i södra Portugal. Vi kör dagsturer på 15-25 mil på i första hand spännande grusvägar men även några härliga asfaltsvägar. Vi vågar påstå att detta område av Portugal bjuder på några av världens bästa vägar på både grus och asfalt!

Vi passerar apelsinodlingar, korkekar, djupa dalar och höga toppar med utsikt över Atlanten. Du guidas hela tiden av minst två turledare på motorcykel och ett supportfordon finns alltid i närheten. När våra resor arrangeras är dagstemperaturen vanligtvis mellan 15-25 grader. Med över 300 soldagar per år bjuder algarvekusten nästan alltid på solsken från klarblå himmel.

Våra rutter är  i grunden lättkörda och passar alla, men vi har obegränsade avancerade alternativ för dig som önskar en ordentlig utmaning! Du behöver inte ha någon tidigare gruserfarenhet för att åka med på denna resa eftersom en heldag förarutbildning på vårt övningsområde i Portugal ingår!

Vi bor under hela resan på nybyggda White Shell Beach Villas med gångavstånd till de fantastiska stränderna Praia de Nossa Senhora da Rocha & Praia Nova samt ett antal restauranger.

Foto på denna sida: Ann Cathrin Erga, David Johansson

 

 

Se alla Portugalfilmer på vår YouTube kanal 

IMG_8657 b

Körningen

Om man vet vart man ska leta bjuder Algarvekusten på allt du kan önska i form av grusvägar! Från lättkörda, svepande ”mysvägar” till riktigt tuffa utmaningar i form av igenväxta dalar, vattenpassager, branta ryggar och helt galna upp- och nedförsbackar!

Efter mer än 10 år, 50 resor, 800 deltagare och tusentals provkörningstimmar vågar vi påstå att vi känner Algarvekustens vägar bättre än de flesta. Detta i kombination med att vi varje dag utgår från samma hotell ger oss en unik möjlighet att anpassa resan efter dig som deltagare!

Du behöver inte ha kört grus tidigare för att följa med på denna resa då en heldag förarutbildning på vårt övningsområde i Portugal ingår! Under körningen delar vi upp oss i grupper efter erfarenhet och önskemål. Vi kör i grunden samma vägar men med näst intill obegränsade alternativ och extra utmaningar för de som önskar. Grupperna möts flera gånger varje dag och du har då möjlighet att byta grupp. Körningen leds av BMW Motorrad certifierad turledare.

Portugal - Algarve Mountains | Ride Nordic
IMG_7370 b
Portugal - Algarve Mountains | Ride Nordic

Mat & Boende

Vi bor under hela resan på nybyggda White Shell Beach Villas med gångavstånd till de fantastiska stränderna Praia de Nossa Senhora da Rocha & Praia Nova.

White Shell håller högsta klass på både mat och boende. Du delar villa/lägenhet med en annan deltagare men har eget sovrum och eget toalett/bad. I villorna/lägenheterna finns alla faciliteter såsom kök, tv, bad, AC, gratis (och snabbt!) WiFi, tvättmaskin, diskmaskin, vattenkokare, kaffemaskin etc.

SPA-anläggning, med jacuzzi, inom- & utomhuspool och gym finns på Resorten. I närheten finns också mängder av olika aktiviteter såsom båtturer till Algarves häftiga grottor, hästridning, golf, cykeluthyrning, shopping, barer, vingårdar och fantastiska strandpromenader längs atlantkusten.

IMG_2639 b

Förarutbildning

Kördag två är det förarutbildning grus/offroad på schemat (första dagen kör vi i huvudsak asfalt) . Vi fokuserar under utbildningen på att lära känna motorcyklarna samt repetition av broms och kurvtagning. Sedan är det träning av det som kommer under veckan som bl.a. upp- och nerförsbackar. Förarutbildningen genomförs av BMW Motorrad-certifierad instruktör. Under hela resan får du sedan löpande feedback från våra instruktörer.

Vid svårare passager under resan jobbar vi alltid som ett team, hjälps åt och tar oss igenom tillsammans. Vi vågar lova att du är en bättre och säkrare förare efter en resa med oss! Eller som många deltagare uttrycker det; ”Detta var ju faktiskt en hel veckas utbildning!”

Dagsprogram

IMG_7260 b

Om du ankommer tidigt denna dag så rekommenderar vi att du utforskar de vackra stränderna nedanför resorten. Supermaket och flera restauranger hittar du också inom gångavstånd. På kvällen har vi en gemensam middag och går igenom resans upplägg.

Foto 2020-03-12 15 15 46 b

Vi samlas på morgonen och börjar med en presentation av oss själva och motorcyklarna. Vi tar oss sedan norrut och upp i Algarve Mountains. Första sträckan bjuder på lite lugnare körning så du lär känna motorcykeln och de Portugisiska vägarna. När vi väl kommer upp i bergen börjar det svänga mer och förutom någon mil lättare grus på förmiddagen är det aktiv asfaltsskörning som gäller. Efter lunch letar vi oss upp på Monchique och toppen Fóia (902 m ö. h.)  och passerar på vägen ner vackra korkeksodlingar med utsikt över Atlanten.

20211115_115008100_iOS b

Idag står förarutbildning offroad/grus på schemat på vårt övningsområde, ca 20 km från resorten. Här har vi stora öppna ytor, backar i alla storlekar, vattenpassager och mycket mer. Under förmiddagen går vi igenom bl.a. kroppsposition, lyft, bromsteknik och kurvtagning. Under eftermiddagen är det i första hand fokus på hur vi säkert tar oss upp och ner för backar och genom vattenpassager. En lång och utmanande dag, men tekniken du lär dig kommer du ha stor nytta av de kommande dagarna!

Vi delar upp oss i olika grupper efter erfarenhet och varvar övningar med körning. 

20211112_135408294_iOS b

Turen går norrut och passerar Silves innan vi smiter in på gruset. Förmiddagen går till stor del genom Eukalyptusplantage som fått ge namn till denna tur. Du får garanterat träna kurvtagning i mängder under dagen, men var noga med att hålla dig på din sida av vägen – förr eller senare kommer det en pick-up från andra hållet! Förmiddagsfika tar vi vid Barragem de Odelouca, en av Algarves många dammar. Efter lunch vid en gammal kvarn med 360 graders utsikt är det lite snabbare grusvägar som gäller, och en rullande passage av den pittoreska byn Sao Marcos da Serra. Vi har också ett par spännande advanced-alternativ för den som söker ytterligare utmaning denna dag.

IMG_3686 b

De mer spännande delarna av denna tur börjar strax norr om vårt övningsområde. Vi startar med att köra igenom dalen Aquas Belas på tekniska och spännande vägar. Efter några mil asfalt blir det lite snabbare grusvägar i ytterligare några dalar norrut. När vi vänder tillbaka söderut har vi fantastisk utsikt över Monchique och när vi åter närmar oss vårt övningsområde är det upp och nedförsbackar som gäller. Även idag har vi flera advanced-alternativ för dig som önskar.

Väl tillbaka i Silves rullar vi ner mot kusten och passerar, efter ett längre lunchsstopp på vår favoritrestaurang i Carvoeiro, några av Algarves mest kända stränder. Denna dag är planen att vara tillbaka på Resorten något tidigare då vi har en gemensam kvällsaktivitet planerad.

Foto 2020-02-27 11 59 57 b

En av de mest varierande dagarna under resan. Börjar med några mil genom mindre byar och apelsinodlingar för att sedan övergå i ordentligt kurvig asfalt. Efter första fikapausen är det grus som gäller och vi börjar med ett par hundra svängar runt Rio Arade. Vi fortsätter äventyret på spännande och varierade upp- och nedförsbackar norrut. Efter lunch har vi en salig blandning av frodiga dalar med flera vattenpassager, kanske en del lera, och luftiga ryggar med fantastisk utsikt. Givetvis finns det flera advanced-alternativ att välja på även denna dag för dig som önskar.

Foto 2020-03-10 19 36 08 b

Tiden går fort när man har roligt och äventyret är slut för denna gång. Om du inte behöver lämna tidigt har möjligheten att njuta av resortens faciliteter, lite sol och klarblå himmel innan det är dags att ta flyget hem igen. Som tur är finns det ju fler resor att åka med på, så förhoppningsvis är det inte jättelänge tills vi ses igen!

Portugal - Algarve Mountains | Ride Nordic
Foto 2020-03-12 11 10 10 b
IMG_3707 b

Support

På vårt supportfordon har vi verktyg, extra bränsle, kompressor, reservdelar, däck & kompletta reservhjul så vi snabbt kan vara på rull igen efter till exempel en punktering. Kaffe, vatten, fika och lunch har vi också  med oss och dukar upp på någon trevlig plats vid pauserna. I vårt supportfordon har vi även första-hjälpen-utrustning, hjärtstartare & satellittelefon. På turledarmotorcyklarna finns också verktyg och första-hjälpen-kit och alla våra turledare är sjukvårdsutbildade.

Vad ingår?

 • 1 dag fantastisk asfaltskörning
 • 1 dag förarutbildning på grus
 • 3 dagars äventyrskörning grus/offroad
 • Flera turledare på motorcykel
 • Feedback & körtips från turledare/instruktör
 • 5 dagars hyra av BMW R 1300 GS av nyaste modell
 • Helförsäkring för motorcykel
 • Bränsle för motorcykel
 • Teknisk support för motorcykel
 • Reservmotorcyklar vid behov
 • 6 nätter boende i eget rum med egen toalett/bad
 • Ankomst- och avslutningsmiddag
 • Frukost, lunch & fika alla kördagar
 • Supportfordon inkl. förare
 • Unik Algarve Mountains T-shirt

Vad ingår inte?

Flygresa, 4 middagar, personlig utrustning.

IMG_1992 b
IMG_8860 b

Bra att veta

 • Resan startar och slutar på vår resort White Shell Beach Villas i Porches, Algarve, Portugal. Vi rekommenderar att du flyger till/från Faro/Algarve airport (FAO).
 • Hela Dag 1 och Dag 7 är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar. Information om hur du enklast tar dig till från flygplatsen till vår resort får du i välkomstinformationen vi skickar ut innan resan. Du kan också välja till transfer i bokningen.
 • Tänk på att du måste ha en reseförsäkring ifall du skulle bli sjuk eller skadad under resan, de flesta har detta genom sin hemförsäkring. Kontrollera med ditt försäkringsbolag. Ett europeiskt försäkringsbevis är också bra att ha med, det får du gratis hos försäkringskassan.
 • Det är vår starka rekommendation att du har med dig någon form av vätskesystem då det kommer att bli varmt under dagarna!
 • Kör alltid med komplett skyddsutrustning i form av godkänd integral- eller crosshjälm (öppningsbara hjälmar ska vara stängda vid all körning), godkänt ryggskydd, axelskydd, armbågsskydd, knäskydd, handskar och kraftiga cross- eller äventyrsstövlar.
 • Vi anpassar oss givetvis om du har några matallergier, meddela oss i så fall senast 4 veckor innan avresan.

Frågor, fakta & statistik

Här får du svar på de vanligaste frågorna om våra Portugalresor. Du finner också fakta och statistik som vi samlat på oss sedan våra första resor 2012. Om du har fler frågor så tveka inte att kontakta oss!

IMG_2639 b

Du måste ha ett motorcykelkörkort för tung mc (A) och säkert kunna framföra din motorcykel på asfalt,  du behöver ingen gruserfarenhet! Vi har varje säsong flera deltagare som precis tagit mc-kort och som aldrig kört grus tidigare. En heldag förarutbildning på grus ingår i resan och under hela veckan får du konstant feedback från våra turledare. Vi har också möjlighet att dela upp oss i flera grupper för olika erfarenhet. Även längden på turerna anpassar vi om kraften är på väg att ta slut.

Statistik:

 • 22 % har lite eller ingen erfarenhet av gruskörning
 • 40% har kört en del men inte så aktivt
 • 38% är aktiva och vana grusåkare
IMG_8452-b_2

Absolut! Tack vare att vi delar upp oss i flera grupper har vi möjlighet att anpassa oss efter alla olika erfarenheter. Området vi kör i erbjuder allt från fina släta grusvägar till så dåliga vägar och branta backar att även våra mest erfarna turledare nästan sätter andan i halsen. Tuffare utmaningar än vad vi erbjuder under våra ADVANCED ++ turer bör man inte ge sig på med en fullvuxen äventyrsmotorcykel. Vi har ännu aldrig haft någon deltagare som inte tyckt att utmaningarna varit tillräckliga, även för inbitna cross- och enduroåkare.

Statistik:

 • 22 % har lite eller ingen erfarenhet av gruskörning
 • 40% har kört en del men inte så aktivt
 • 38% är aktiva och vana grusåkare
Foto 2020-03-12 11 10 10 b

Merparten av våra deltagare åker själva, så du kommer inte känna dig ensam! Efter en vecka har du ett helt gäng nya vänner och några kommer du säkerligen att fortsätta att hålla kontakten med!

Statistik:

 • 60% åker på egen hand
 • 40% åker med vänner, släkt, partner eller far & son
IMG_8860 b

Ca 70% av deltagarna är från Sverige & Norge, övriga från Danmark, Finland, Estland, UK, USA, Nederländerna, Dubai, Kuwait, Tyskland, Indien, Thailand, Australien, Sydafrika, Grekland, mm.

IMG_9053 b

Klart du ska! Faktum är att ca hälften av våra deltagare är återkommande gäster. Våra turledare blir fantastiskt glada om det är återkommande deltagare för då måste det rekas nya vägar så det finns nya utmaningar uppdukade för de återkommande resenärerna! Vi har deltagare som varit med oss i Portugal både tre och fyra gånger, en bättre avrostning inför våren i Skandinavien finns inte, och dessutom träffar du nya reskompisar varje gång.

Portugal - Algarve Mountains | Ride Nordic

Hela Dag 1 och Dag 7 är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar. Information om hur du enklast tar dig från flygplatsen till vår resort får du i välkomstinformationen vi skickar ut innan resan.

Foto 2020-03-10 19 36 08 b

Det går alldeles utmärkt! Varje år har vi flera deltagare som har med sina partners. Första kördagen (asfaltsdagen) kan han/hon åka med dig som passagerare, resten är veckan är dock passagerare inte att rekommendera. Men Algarvekusten och White Shell Beach Villas där vi bor är ett alldeles utmärkt ställe att ”bara vara” på.

SPA-anläggning, med jacuzzi, inom- & utomhuspool och gym finns på Resorten. I närheten finns också mängder av olika aktiviteter såsom båtturer till Algarves häftiga grottor, hästridning, golf, cykeluthyrning, shopping, barer, vingårdar och fantastiska strandpromenader och pittoreska byar längs atlantkusten.

Pris för att uppgradera till egen lägenhet och ta med partner framgår i bokningen.

Priser

Inkl. BMW R 1300 GS39 900 SEK(Motsvarar ca: EUR)

I grundpriset ingår boende i delad lägenhet med eget sovrum med egen toalett/bad söndag-lördag (6 nätter), 6 frukostar, 5 luncher, kaffe/fika 5 dagar, 2 middagar, turledare och alla guidade turer, förarutbildning, hyra av BMW R 1300 GS i 5 dagar, reservmotorcyklar, bränsle, försäkring för mc, supportfordon med förare.