PORTUGAL – ALGARVE MOUNTAINS

ÄNDLÖSA OFFROADupplevelser

Portugal Algarve karta

Denna resa körs i området längs Algarvekusten i södra Portugal. Vi kör dagsturer på 15-25 mil på i första hand spännande grusvägar men även härliga asfaltsvägar. Vi vågar påstå att detta område av Portugal bjuder på några av världens bästa vägar på både grus och asfalt!

Vi passerar apelsinodlingar, korkekar, djupa dalar och höga toppar med utsikt över Atlanten. Du guidas hela tiden av flera turledare på motorcykel. När våra resor arrangeras är dagstemperaturen vanligtvis mellan 15-25 grader. Med över 300 soldagar per år bjuder algarvekusten nästan alltid på solsken från klarblå himmel.

Våra standard-rutter är relativt lättkörda och passar alla, men vi har också obegränsade avancerade alternativ för dig som önskar en ordentlig utmaning! Du behöver inte ha någon tidigare gruserfarenhet för att åka med på denna resa eftersom en heldag förarutbildning på vårt övningsområde i Portugal ingår.

Vi bor under hela resan på nybyggda White Shell Beach Villas med gångavstånd till de fantastiska stränderna Praia de Nossa Senhora da Rocha & Praia Nova samt ett antal restauranger.

Foto på denna sida: Ann Cathrin Erga, David Johansson, Joachim Cruus, John Brown

 

Se alla Portugalfilmer på vår YouTube kanal 

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Körningen

Om man vet vart man ska leta bjuder Algarvekusten på allt du kan önska i form av grus och offroad! Från lättkörda, svepande mysvägar till riktigt tuffa utmaningar i form av igenväxta dalar, vattenpassager, branta ryggar och helt galna upp- och nedförsbackar!

Efter mer än 13 år, 50 resor, 800 deltagare och tusentals provkörningstimmar vågar vi påstå att vi känner Algarvekustens vägar bättre än de flesta. Detta i kombination med att vi varje dag utgår från samma hotell ger oss en unik möjlighet att anpassa resan efter dig som deltagare!

Du behöver inte ha kört grus tidigare för att följa med på denna resa då en heldag förarutbildning på vårt övningsområde i Portugal ingår. Under körningen delar vi upp oss i flera grupper efter erfarenhet och önskemål. Grupperna möts flera gånger varje dag och du har då möjlighet att byta grupp. Körningen leds av BMW Motorrad certifierad turledare.

Exempel på STANDARD-rutter:

EXEMPEL PÅ ADVANCED-RUTTER:

Vi kör till stor del samma vägar, men Advanced-grupperna håller ett högre tempo och lägger till extra utmanande sträckor. Vår mångåriga erfarenhet av resor på Algarvekusten garanterar dig en skräddarsydd upplevelse med säkerhet och körglädje i fokus, oavsett om du är ny på grus eller erfaren offroadexpert.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Mat & Boende

Vi bor under hela resan på nybyggda White Shell Beach Villas med gångavstånd till de fantastiska stränderna Praia de Nossa Senhora da Rocha & Praia Nova.

White Shell håller högsta klass på både mat och boende. Du delar villa/lägenhet med en annan deltagare men har eget sovrum och eget toalett/bad. I villorna/lägenheterna finns alla faciliteter såsom kök, tv, bad, AC, gratis (och snabbt!) WiFi, tvättmaskin, diskmaskin, vattenkokare, kaffemaskin etc.

SPA-anläggning, med jacuzzi, inom- & utomhuspool och gym finns på Resorten. I närheten finns också mängder av olika aktiviteter såsom båtturer till Algarves häftiga grottor, hästridning, golf, cykeluthyrning, shopping, barer, vingårdar och fantastiska strandpromenader längs atlantkusten.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Förarutbildning

Kördag två är det förarutbildning grus/offroad på schemat (första dagen kör vi i huvudsak asfalt) . Vi fokuserar under utbildningen på att lära känna motorcyklarna samt repetition av broms och kurvtagning. Sedan är det träning av det som kommer under veckan som bl.a. upp- och nerförsbackar. Förarutbildningen genomförs av BMW Motorrad-certifierad instruktör. Under hela resan får du sedan löpande feedback från våra instruktörer.

Vid svårare passager under resan jobbar vi alltid som ett team, hjälps åt och tar oss igenom tillsammans. Vi vågar lova att du är en bättre och säkrare förare efter en resa med oss! Eller som många deltagare uttrycker det; ”Detta var ju faktiskt en hel veckas utbildning!”

Dagsprogram & bilder

Klicka på respektive dag för mer information och bilder

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Om du ankommer tidigt denna dag så rekommenderar vi att du utforskar de vackra stränderna nedanför resorten. Supermaket och flera restauranger hittar du också inom gångavstånd. På kvällen har vi en gemensam middag och går igenom resans upplägg.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Vi samlas på morgonen och börjar med en presentation av oss själva och motorcyklarna. Vi tar oss sedan norrut och upp i Algarve Mountains. Första sträckan bjuder på lite lugnare körning så du lär känna motorcykeln och de Portugisiska vägarna. När vi väl kommer upp i bergen börjar det svänga mer och förutom några mil lättare grus är det asfaltsskörning som gäller. Efter lunch letar vi oss upp på Monchique och toppen Fóia (902 m ö. h.)  och passerar på vägen ner vackra korkeksodlingar med utsikt över Atlanten.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Idag står förarutbildning offroad/grus på schemat på vårt övningsområde, ca 20 km från resorten. Här har vi stora öppna ytor, backar i alla storlekar, vattenpassager och mycket mer. Under förmiddagen går vi igenom bl.a. kroppsposition, lyft, bromsteknik och kurvtagning. Under eftermiddagen är det i första hand fokus på hur vi säkert tar oss upp och ner för backar och genom vattenpassager. En lång och utmanande dag, men tekniken du lär dig kommer du ha stor nytta av de kommande dagarna!

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Turen går norrut och passerar Silves innan vi smiter in på gruset. Förmiddagen går till stor del genom Eukalyptusplantage som fått ge namn till denna tur. Du får garanterat träna kurvtagning i mängder under dagen, men var noga med att hålla dig på din sida av vägen – förr eller senare kommer det en pick-up från andra hållet! Förmiddagsfika tar vi vid Barragem de Odelouca, en av Algarves många dammar. Efter lunch vid en gammal kvarn med 360 graders utsikt är det lite snabbare grusvägar som gäller, och en rullande passage av den pittoreska byn Sao Marcos da Serra. Vi har också ett par spännande advanced-alternativ för den som söker ytterligare utmaning denna dag.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

En av de mest varierande dagarna under resan. Börjar med några mil genom mindre byar och apelsinodlingar för att sedan övergå i ordentligt kurvig asfalt. Efter första fikapausen är det grus som gäller och vi börjar med ett par hundra svängar runt Rio Arade. Vi fortsätter äventyret på spännande och varierade upp- och nedförsbackar norrut. Runt lunchtid har vi en salig blandning av frodiga dalar med flera vattenpassager, kanske en del lera, och luftiga ryggar med fantastisk utsikt. Givetvis finns det flera advanced-alternativ att välja på även denna dag för dig som önskar.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Ännu en verkligt varierande tur som börjar med att passera flera apelsinodlingar mot Alte innan vi kommer vi in på gruset. Dagen bjuder på några av våra absoluta favoritsträckor på Algarvekusten! En utmanande dag med allt från spännande vattenpassager, långa svepande grusvägar till luftiga backar, fristående bergsryggar och igenväxta dalar.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Tiden går fort när man har roligt och äventyret är slut för denna gång. Om du inte behöver lämna tidigt har möjligheten att njuta av resortens faciliteter, lite sol och klarblå himmel innan det är dags att ta flyget hem igen. Som tur är finns det ju fler resor att åka med på, så förhoppningsvis är det inte jättelänge tills vi ses igen!

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Support

På vårt supportfordon har vi verktyg, extra bränsle, kompressor, reservdelar, däck & kompletta reservhjul så vi snabbt kan vara på rull igen efter till exempel en punktering. Kaffe, vatten, fika och lunch har vi också  med oss och dukar upp på någon trevlig plats vid pauserna. I vårt supportfordon har vi även första-hjälpen-utrustning, hjärtstartare & satellittelefon. På turledarmotorcyklarna finns också verktyg och första-hjälpen-kit och alla våra turledare är sjukvårdsutbildade.

Vad ingår?

 • 1 dag fantastisk asfaltskörning
 • 1 dag förarutbildning på grus
 • 3 dagars äventyrskörning grus/offroad
 • Flera turledare på motorcykel
 • Feedback & körtips från turledare/instruktör
 • 5 dagars hyra av BMW R 1300 GS av nyaste modell
 • Helförsäkring för motorcykel
 • Bränsle för motorcykel
 • Teknisk support för motorcykel
 • Reservmotorcyklar vid behov
 • 6 nätter boende i eget rum med egen toalett/bad
 • Frukost, lunch & fika alla kördagar
 • Supportfordon inkl. förare
 • Unik Algarve Mountains T-shirt

Vad ingår inte?

Flygresa, transfer, middagar, personlig utrustning.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Bra att veta

 • Resan startar och slutar på vår resort White Shell Beach Villas i Porches, Algarve, Portugal. Vi rekommenderar att du flyger till/från Faro/Algarve airport (FAO).
 • Hela Dag 1 och Dag 7 är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar.
 • Information om hur du enklast tar dig till från flygplatsen till vår resort får du i välkomstinformationen vi skickar ut innan resan.
 • Tänk på att du måste ha en reseförsäkring ifall du skulle bli sjuk eller skadad under resan, de flesta har detta genom sin hemförsäkring. Kontrollera med ditt försäkringsbolag. Ett europeiskt försäkringsbevis är också bra att ha med, det får du gratis hos försäkringskassan.
 • Det är vår starka rekommendation att du har med dig någon form av vätskesystem då det kommer att bli varmt under dagarna!
 • Kör alltid med komplett skyddsutrustning i form av godkänd integral- eller crosshjälm (öppningsbara hjälmar ska vara stängda vid all körning), godkänt ryggskydd, axelskydd, armbågsskydd, knäskydd, handskar och kraftiga cross- eller äventyrsstövlar.
 • Vi anpassar oss givetvis om du har några matallergier, meddela oss i så fall senast 4 veckor innan avresan.

Frågor, fakta & statistik

Här får du svar på de vanligaste frågorna om våra Portugalresor. Du finner också fakta och statistik som vi samlat på oss sedan våra första resor 2011. Om du har fler frågor så tveka inte att kontakta oss!

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Du måste ha ett motorcykelkörkort för tung mc (A) och säkert kunna framföra din motorcykel på asfalt,  du behöver ingen gruserfarenhet! Vi har varje säsong flera deltagare som precis tagit mc-kort och som aldrig kört grus tidigare. En heldag förarutbildning på grus ingår i resan och under hela veckan får du konstant feedback från våra turledare. Vi har också möjlighet att dela upp oss i flera grupper för olika erfarenhet. Även längden på turerna anpassar vi om kraften är på väg att ta slut.

Statistik:

 • 22 % har lite eller ingen erfarenhet av gruskörning
 • 40% har kört en del men inte så aktivt
 • 38% är aktiva och vana grusåkare
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Absolut! Tack vare att vi delar upp oss i flera grupper har vi möjlighet att anpassa oss efter alla olika erfarenheter. Området vi kör i erbjuder allt från fina släta grusvägar till så dåliga vägar och branta backar att även våra mest erfarna turledare nästan sätter andan i halsen. Tuffare utmaningar än vad vi erbjuder under våra ADVANCED ++ turer bör man inte ge sig på med en fullvuxen äventyrsmotorcykel. Vi har ännu aldrig haft någon deltagare som inte tyckt att utmaningarna varit tillräckliga, även för inbitna cross- och enduroåkare.

Statistik:

 • 22 % har lite eller ingen erfarenhet av gruskörning
 • 40% har kört en del men inte så aktivt
 • 38% är aktiva och vana grusåkare
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Merparten av våra deltagare åker själva, så du kommer inte känna dig ensam! Efter en vecka har du ett helt gäng nya vänner och några kommer du säkerligen att fortsätta att hålla kontakten med!

Statistik:

 • 60% åker på egen hand
 • 40% åker med vänner, släkt, partner eller far & son
Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Ca 70% av deltagarna är från Norden (Sverige, Norge, Danmark & Finland). Men vi har återkommande deltagare från bl.a. Estland, UK, USA, Nederländerna, Dubai, Kuwait, Tyskland, Indien, Thailand, Kanada, Australien, Sydafrika, Schweiz, Grekland, mm.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Hela Dag 1 och Dag 7 är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar. Information om hur du enklast tar dig från flygplatsen till vår resort får du i välkomstinformationen vi skickar ut innan resan.

Portugal - Algarve Mountains 2024 | www.ridenordic.com

Det går alldeles utmärkt! Varje år har vi flera deltagare som har med sina partners. Första kördagen (asfaltsdagen) kan han/hon åka med dig som passagerare, resten är veckan är dock passagerare inte att rekommendera. Men Algarvekusten och White Shell Beach Villas där vi bor är ett alldeles utmärkt ställe att ”bara vara” på.

SPA-anläggning, med jacuzzi, inom- & utomhuspool och gym finns på Resorten. I närheten finns också mängder av olika aktiviteter såsom båtturer till Algarves häftiga grottor, hästridning, golf, cykeluthyrning, shopping, barer, vingårdar och fantastiska strandpromenader och pittoreska byar längs atlantkusten.

Pris för att uppgradera till egen lägenhet och ta med partner framgår i bokningen.

Priser

2024 - Inkl. BMW R 1300 GS39 900 SEK(Motsvarar ca: EUR)
2025 - Inkl. BMW R 1300 GS42 900 SEK(Motsvarar ca: EUR)

I grundpriset ingår boende i delad lägenhet med eget sovrum med egen toalett/bad söndag-lördag (6 nätter), 6 frukostar, 5 luncher, kaffe/fika 5 dagar, turledare och alla guidade turer, förarutbildning, hyra av BMW R1300 GS i 5 dagar, reservmotorcyklar, bränsle, försäkring för mc, supportfordon med förare.