GREKLAND – FROM SEA TO SKY

Karta över GREKLAND – FROM SEA TO SKY

8 DAGAR I SEPTEMBER/OKTOBER

FROM SEA TO SKY bjuder på utmanande körning och hissnande landskap där vi bokstavligen kör från havsnivå till himlen. Vi passerar mysiga kustbyar på kurviga asfaltsvägar och över höga bergskedjor på spännande, minst sagt luftiga grusvägar. Merparten av denna resa håller vi oss i bergen på 700-1700 meters höjd, vilket ger oss en behaglig körtemperatur.

Du bör ha en del grusvana för att uppskatta denna resa. Du behöver absolut inte vara snabb, men du behöver vara en stabil och säker förare med god kontroll på din motorcykel. Framförallt är god broms-, gas- och kopplingskontroll absolut nödvändigt längs de slingriga och stundtals steniga grusvägarna högt uppe längs bergssidorna. Om du är osäker på att du har denna kunskap är det vår starkaste rekommendation att du genomför minst vår förarutbildning Offroad Basic innan resan. Om du varit med på våra resor i Portugal eller på Island och kände dig komfortabel så är Grekland ett självklart nästa steg och en spännande utmaning!

Var beredd på långa dagar på motorcykel då vi förflyttar oss till nya hotell varje kväll. Vi är vanligtvis 3 turledare på motorcykel så vi har möjligheten att dela upp oss i flera grupper efter förkunskap och önskemål. Som vanligt under våra resor hjälps vi alltid åt vid tuffare passager och tar oss igenom som ett team. Vår rutt följer delvis (ca 30%) Adventure Country Tracks (ACT) – Greece.

Foto på denna sida: Ann Cathrin Erga, Joachim Cruus, David Johansson

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Körningen

Vägarna i Grekland varierar från kurviga asfaltsvägar längs kusten till ordentligt spännande grusvägar i bergen. Vid torrt väglag är merparten av grundrutten relativt lättkörd men lösa stenar och ibland bortspolade vägavsnitt gör det hela mer intressant. Lite regn gör det ännu mer spännande!

Flera av sträckorna vi kör letar sig upp och ner längs underbara, luftiga bergssidor med fantastisk utsikt och ordentligt långt ner till marken, eller vägen nedanför. Du behöver absolut inte vara snabb, men du behöver vara en stabil och säker förare med god kontroll på din motorcykel. Framförallt är god broms-, gas- och kopplingskontroll absolut nödvändigt. Vi delar vid behov upp oss i Basic och Advanced-grupper. Advanced gruppen kör mer utmanande och något längre sträckor i högre tempo.

Mat & boende

Första och sista natten bor vi den mysiga bergsbyn Kalávryta, ca 2,5 tim från Atens flygplats. Vi förflyttar oss sedan till nya hotell av god standard, med dusch och toalett på rummet, under hela veckan. Del i twin rum ingår i priset och enkelrum kan bokas mot tillägg (pris för detta framgår i bokningen). Frukost, lunch och fika ingår samtliga kördagar. På hotellen eller i nära anslutning finns alltid en bra restaurang där de som önskar äter gemensamt på kvällen. Vissa kvällar finns flera restauranger att välja på.

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com
Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com
Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Dagsprogram

Klicka på respektive dag för mer information.

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Vårt start/slut hotell ligger i Kalávryta ca 2,5 tim bilfärd från Atens flygplats. Om du ankommer tidigt rekommenderar vi att du utforskar denna pittoreska by. Supermarket och flera restauranger hittar du inom gångavstånd. På kvällen har vi en gemensam middag och går igenom veckans upplägg.

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Vi samlas på morgonen och börjar med en presentation av oss själva och motorcyklarna. Efter ev. inställningar av cyklarna bjuder dagen på ca 25 mil  av blandade grus- och asfaltsvägar. Vi startar på hög höjd, tar oss ännu högre till en av Peloponnesos skidanläggningar. Vi fortsätter sedan genom skogar och jordbrukslandskap, över platåberg och odlingsmarker till Korinthos där vi givetvis tar ett stopp vid Korintkanalen innan vi rullar den sista milen till nattens hotell precis vid havet.

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Vi kommer under dagen att runda en stor del av Korintiska viken (Gulf of Corinth) innan vi börjar klättra ”From Sea To Sky” under eftermiddagen. Vi passerar under dagen även Delfi (som de gamla Grekerna ansåg vara världens centrum). För oss som i första hand vill köra motorcykel bjuder även Delfi på några asfaltskurvor i världsklass. Under sena eftermiddagen känns det nästan som att vi rest tillbaka i tiden – i alla fall när det kommer till vägunderhållet. Här måste vi även se upp för boskap, grus och sten på vägen. Efter dagens ca 35 mil anländer vi Ano Chora där vi bor på ett trevligt familjeägt hotell.

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Dagen spenderas till stor del i skogen, längs smala, kurviga och bitvis väldigt spännande vägar där det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om vi till stor del kör inne i skogen så klättrar vägarna längs branta bergväggar utan rum för misstag. Tänk på att alltid köra i ditt eget tempo och låta blicken planera långt framåt. Om du vill titta på utsikten eller blir trött, slå av på tempot eller ta ett kort stopp. Se upp för stenras, vassa stenar, och hala partier där det är risk för sladd. Var alltid redo med två fingrar på kopplingen och minst ett på bromsen.

Då detta är bergsvägar som sällan körs så måste vi vara beredda på att få ändra våra planer då vägar kan ha spolats bort, träd kan vält över vägen – även om vårt team kört igenom rutten så sent som någon veckan innan turen.

Dagens 13 mil låter inte så mycket, men vägarna genom det kuperande landskapet bjuder alltid på överraskningar. Vi tar oss upp till ca 1 700 m ö h innan det är dags att rulla ner mot Karpenisi där nattens hotell är beläget.

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Dags att ta sig ur skogen och upp i bergen. Vi börjar med några riktigt fina asfaltsträckor som övergår i grus och klättrar upp i Agrafa Mountains. Vi följer älven Agrafiotis längs underhållande grusvägar och klättrar återigen upp till ca 1 700 meters höjd. Idag är det om möjligt ännu viktigare att ha kontroll på sin motorcykel då det är ännu brantare vid sidan av vägen. Dagen bjuder på magnifik utsikt och avslutas på SPA-hotell vid Lake Plastiras.

Ytterligare en kort dag om man räknar i distans, ca 16 mil – men utmaningarna avlöser varandra.

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Från Lake Plastiras, via Lake Kremaston till Lake Trihonida. Dagen som bjuder på ca 25 mils körning börjar med en kortare, men spännande, grussträcka som än en gång letar sig upp mot 1700 m ö h. Nu är vi i hjärtat av Grekland och här finns inga raka vägar. Vi styr söderut på en blandning av luftiga, nära på igenväxta, grusvägar och asfaltsvägar mot den vackra turkosblå sjön Kremasta. Om sikten är fri, håll ut från bergssidorna för att minimera risken att träffas av stenras.

Nattens hotell har en av resans bästa utsikter – över Lake Trihonida.

 

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com1

Mot himlen! Men vi börjar dagens ca 20 mil med att rulla ner till havet och korsa den vackra Charilaos Trikoupis-bron (även kallad Rio-Antirrio) till halvön Peloponnesos. Så snart vi kommit över bron börjar vi klättra. Vägarna är steniga på sina ställen så tänk på att slappna av, håll blicken långt fram och planera bästa spår. Belöningen efter de steniga bergsvägarna är en vidunderlig utsikt över kuststaden Patras. Dagen och veckans äventyr avslutas över de gröna kullarna norr om Kalávryta innan vi rullar ner till vårt hotell.

 

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Tiden går fort när man har roligt och äventyret är slut för denna gång. Om du inte behöver lämna tidigt har du möjligheten att njuta av hotellets SPA, eller kanske en promenad i vår fina bergsby innan det är dags att bege sig till flygplatsen. Som tur är finns det ju fler resor att åka med på, så förhoppningsvis är det inte jättelänge tills vi ses igen!

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Full support

I vårt supportfordon har vi verktyg, reservdelar, reservhjul, däck, vatten, fika och lunch som vi dukar upp på någon trevlig plats vid pauserna. Första-hjälpen-utrustning  finns både i vårt supportfordon och på turledarmotorcyklarna. I supportfordonet finns också satellittelefon och hjärtstartare. Alla våra turledare är sjukvårdsutbildade.

Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com
Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com
Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Vad ingår?

 

 • 6 dagars äventyrskörning
 • 3 turledare på motorcykel
 • Feedback & körtips från turledare/instruktör
 • 6 dagars hyra av BMW GS av senaste modell
 • Helförsäkring för motorcykel
 • Bränsle för motorcykel
 • Teknisk support för motorcykel
 • Reservmotorcykel vid behov
 • Supportfordon inkl. förare
 • 7 nätter boende i twinrum
 • Frukost, lunch & fika alla kördagar
 • Packrulle som transporteras av supportfordon
 • Bagageförvaring vid start/slut-hotell
 • Unik FROM SEA TO SKY T-shirt

Vad ingår inte?

Flygresa, transfer, middagar och personlig utrustning.

 

Att tänka på

 • Denna resa startar och  slutar i Kalávryta, ca 2,5 tim bilresa från Atens flygplats. Hela dag 1 och dag 8 är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar.
 • Tänk på att du måste ha en reseförsäkring ifall du skulle bli sjuk eller skadad under resan, de flesta har denna genom sin hemförsäkring. Kontrollera detta med ditt försäkringsbolag. Ett europeiskt försäkringsbevis är också bra att ha med, detta får du gratis hos försäkringskassan.
 • Det är vår starkaste rekommendation att du har någon form av vätskesystem  då det går åt mycket vätska under dagarna.
 • Kör alltid med komplett skyddsutrustning i form av godkänd integral- eller crosshjälm (öppningsbara hjälmar ska vara stängda vid all körning), godkänt ryggskydd, axelskydd, armbågsskydd, knäskydd, handskar och kraftiga cross- eller äventyrsstövlar. Vädret i bergen kan variera, så se till att dina kläder verkligen är vattentäta. Temperaturen kan variera från några plusgrader på morgonen uppe i bergen till 30 grader nere vid havet så se till att vara förberedd.
 • Vi anpassar oss givetvis om du har några matallergier, meddela oss i så fall minst 4 veckor innan avresan.
Greece - From Sea To Sky | www.ridenordic.com

Pris

Inkl. BMW R1250 GS57 500 SEK

I priset ingår boende i twinrum 7 nätter, 7 frukostar, 6 luncher, 10 kaffe/fika, turledare och alla guidade turer, hyra av BMW R1250GS i 6 dagar, reservmotorcyklar, bränsle, försäkring för mc, teknisk support för motorcykel, supportfordon med förare, vattentät 50 liters packrulle som transporteras av supportfordon, T-shirt.