ISLAND – RIVERS AND ROCKS

8 dagar i augusti / september 2022

Island är ett av våra absoluta favoritländer när det gäller äventyrskörning! Eller vad kan bli mer äventyrligt än lavaöknar, glaciärer, vattenfall, vulkaner, varma källor, gejsrar, vattenpassager och långsträckta grusvägar? Som vanligt på våra resor är riktigt bra körning högsta fokus, men är man på Island finns det givetvis vissa platser man bara måste besöka längs vägen. Under denna resa tar vi oss från Selfoss, strax öster om Reykjavik, och norrut via de mest intressanta platserna Island har att bjuda på såsom Geisyr, vattenfallet Gullfoss och Unesco-världsarvet Þingvellir. Under en lång dag korsar vi sedan det Isländska höglandet till mystikfyllda Myvatn, Husavik & en av Islands största vulkaner Askja. Vi korsar sedan Islands ödsliga högland ännu en gång via ännu mer spännande vägar för att avsluta resan genom sagolandskapet Landmannalaugar.

Vi har helt enkelt satt ihop en resa med så många höjdpunkter det bara är möjligt på de 8 dagar resan pågår. Resorna genomförs under sensommaren, den enda tid på året då man kan vara säker på att snön smält på alla våra passager och vädret är som bäst. Vi kör i första hand grusvägar av blandad kvalitet men givetvis blir det en del asfalt också. Under två av dagarna finns lättare respektive svårare ruttalternativ för den som önskar. Vi har hela tiden vårt supportfordon med oss hela tiden som förser oss med lunch, fika och vid behov reservdelar & verktyg. Detta är en intensiv vecka på motorcykel och det är en stark rekommendation att du innan resan genomfört  Förarutbildning BASIC el. ADVANCED

 • Om du bokar en Förarutbildning, Äventyrsresa eller Adventure Days som blir inställd på grund av COVID-19 så kommer du alltid att kunna välja mellan att boka om eller att få full återbetalning.

Foto på denna sida: Ann Cathrin Erga, David Johansson

Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018
Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018
Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018

Körningen

Körningen på Island består i huvudsak av grus, men vi kör även en del asfalt för att transportera oss mellan de fantastiska grusvägarna. Du behöver inte vara någon mästare på att köra grus för att åka med till Island, men du behöver känna dig komfortabel på mindre grusvägar. Din fysik bör vara relativt god då vi ibland kör långa dagar. Vi måste ju helt enkelt ta oss fram till nästa hotell oavsett vad klockan är. Vid tuffare utmaningar som sand och vattenpassager, stannar vi, går igenom rätt körteknik, tar oss igenom tillsammans och hjälps åt. Island är ett äventyr och du måste vara beredd på att det ibland kan vara slitsamt, men vi vågar också lova att du kommer att få en helt fantastisk körupplevelse!

Vi kör två långa dagar under resan då vi korsar de centrala delarna av Island på grus. Efter den ena av dessa har du möjlighet att välja en lättare tur dagen efter, eller en vilodag. Detta är en intensiv vecka på motorcykel och det är en stark rekommendation att du innan resan genomfört Förarutbildning BASIC el. ADVANCED

Vattenpassager, sten och sand

Vi korsar under resan ett antal vattenpassager, de flesta relativt lätta men även några större. Passagerna varierar från år till år och från dag till dag. När vi kommer till större vattenpassager stannar vi och hjälps åt att ta oss igenom som ett team. Vissa av grusvägarna vi kör på är steniga, och stenarna kan vara tuffa både mot förare och motorcyklarna, så det gäller att anpassa hastigheten efter underlaget och slå av på farten när man ser på den fantastiska utsikten.

Sand kör vi egentligen bara under Advanced-alternativen man kan välja två av kördagarna. Övriga dagar och under Basic-alternativen passerar vi endast några kortare passager med sand.

Boende & mat

Under hela resan bor vi bekvämt på bra hotell med toalett & dusch på rummet. Twin rum ingår i priset och enkelrum kan bokas mot tillägg (pris för detta framgår i bokningen). Vid ett tillfälle under resan bor vi på samma hotell två nätter i rad och då finns möjligheten att ta en vilodag för den som önskar.

Frukost ingår alla dagar och i anslutning till hotellen finns alltid en bra restaurang. Fika & lunch har vi vanligtvis med oss i vårt supportfordon så vi kan stanna när och var vi vill för lunch. Under dagarna handlar det om att få i sig så mycket energi som möjligt, så luncherna är enkla men näringsrika. Samma gäller vid våra kaffe/fikapauser, varje gång vi stannar finns alltid möjlighet att få i sig något energirikt.

Vätska går åt mycket när man sliter hårt och det är vår starkaste rekommendation att du har med nån typ av vätskesystem  och se till att alltid fylla upp den innan avresa på morgonen.

Grekland / Greece - from sea to sky | Touratech Experience
Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018
Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018
Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018

Lång erfarenhet av Island

”Första gången jag var på Island var 2003, bara några månader efter att jag korsat Afrika från norr till söder på motorcykel. Anledningen att jag bokade resan var helt enkelt att jag blev så otroligt rastlös när jag kommit hem och behövde ett nytt äventyr. Island kanske inte låter som ett äventyr efter Afrika, men faktum är att jag efter mina första två veckor på Island tänkte att – här har jag på bara ett par veckor faktiskt kört på fler olika underlag än vad jag gjorde under ett halvår genom Afrika. Körningen är näst intill oslagbar, som att köra i en saga som innehåller allt du kan önska i form av utmaningar!

Efter min första resa till Island har det blivit många fler, 2006, 2011, 2012, 2015, 2016 & 2018. Totalt har jag spenderat över ett halvår på denna fantastiska ö, och det finns hela tiden mer att fascineras över. Redan 2012 gjorde jag och min turledarkollega Per Wallin rekningen inför resor till Island. Dock blev det lite för mycket annat de följande åren med start av bl.a. förarutbildningar och Portugalresor som gjorde att vi fick lägga dessa planer på is. Men sedan 2016 har du möjligheten att följa med oss och köra motorcykel på Island, och vi lovar att det kommer bli en upplevelse du sent ska glömma!”

– David Johansson VD Ride Nordic AB  & certifierad BMW Motorrad Tourguide.

Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018

Full support

I vårt supportfordon har vi verktyg, reservdelar, reservhjul, vatten, fika och lunch som vi dukar upp på någon trevlig plats vid pauserna. Skulle olyckan mot förmodan vara framme finns alltid första-hjälpen-utrustning i vårt supportfordon och på turledarmotorcyklarna. Alla våra turledare är sjukvårdsutbildade.

Dagsprogram

Klicka på respektive dag för mer information.

Hela lördagen är ankomstdag. Om du anländer till Island tidigt eller sent är valfritt. Vi arrangerar transfer från Keflavik flygplats vid flera tillfällen under dagen. Väl på plats i Selfoss finns både restauranger och butiker inom gångavstånd. På kvällen i samband med middagen får du all information du behöver om den kommande veckan.

 

Vi samlas på morgonen och börjar med en presentation av oss själva och motorcyklarna. Efter ev. inställningar av cyklarna bjuder dagen på en ca 15 mil lång tur där första delen går på asfalt/större grusvägar till Þingvellir, där Eurasiska och Nordamerikanska kontinentalplattorna möts. Det isländska parlamentet, alltinget, skapades också här i Tingvalla år 930. Vi tar oss vidare på spännande grusvägar längs glaciären Langjökull och här får du en första känsla av vad veckan kommer att bjuda på. Vi passar även på att gå igenom grundläggande tekniker för sandkörning och vattenpassager. Efter lunch fortsätter vi mot vattenfallet Gullfoss och Geysir där vi stannar för natten.

 

En lång dag på nära 40 mil då vi för första gången korsar Island från söder till norr. Första halvan bjuder på lättkörda grusvägar genom ett kargt landskap. Vid första fikapausen passar vi på att besöka det termiska området Hveravellir. Vi rullar vidare och passerar bland annat the Blue Lake. Landskapet ändras och blir grönare innan vi når havet på norra sidan av ön. Sista 20 milen av dagen är asfalt längs väg nr 1, Islands ringväg, till Myvatn där vi kommer att bo två nätter på samma hotell.

Denna dag har du möjlighet att välja en lite lättare, men väldigt vacker grus/asfaltstur på ca 12 mil till Husavik. Turen börjar med att vi passerar ett av de största termiska områdena på Island, Hverir. Därefter rullar vi genom vacker natur mot Husavik. Längs vägen passerar vi både fårhagar, ett termiskt kraftverk och dagens high light, ett litet “hemligt” termiskt område där ytterst få turister sätter sin fot. Lunch äter vi i Husavik och rullar tillbaka mot Myvatn för att besöka Dimmuborgir, ingången till helvetet enligt gammal Isländsk tro, och kratern Hverfjall som endast ligger ett par kilometer från vårt hotell. På eftermiddagen/kvällen finns också möjligheten att bada på Myvatn Nature Baths för den som önskar (kostnad tillkommer).

Om du däremot önskar en utmaning även denna dag kan du följa med på Askja-turen. Efter ett kort stopp vid Hverir följer vi väg 1 österut under några mil innan vi viker av in på väg 905 mot Askja. Landskapet ändras och efter ett par mil känns det mer som att köra på månen än på Island! Vi passerar imponerande lavafält, några spännande sandstäckor och inte minst ett par ganska ordentliga vattenpassager där vi måste hjälpas åt att komma över. Efter knappa 30 mil är vi upp på väg 1 igen och kan pusta ut de sista milen tillbaka till hotellet.

Dags att ta oss söderut igen. Dagens rutt som är ca 30 mil  börjar med några mil asfalt till det vackra vattenfallet Godafoss innan vi viker av söderut på väg F26 genom Sprengisandur. Vi passerar ytterligare ett verkligt imponerande vattenfall, Aldeyjarfoss, innan det är dags för 10 mil körning på egen hand över det isländska höglandet. Vi startar med lite lagom mellanrum så att du (eller du och din vän) verkligen får känslan av att ensam korsa det mäktiga landskapet. Våra tureldare och supportfordon finns givetvis alltid i närheten om du behöver assistans. Efter några lite mer spännande vattenpassager, där vi än en gång hjälps åt, och några snabba grussträckor kommer vi till dagens mål Hrauneyjar.

En av de mest upplevelserika dagarna på Island, ca 20-25 mil. Vi börjar med att ta oss några mil norrut mot kratern Mani (månen) och ett vackert sjölandskap. Turen till Mani innehåller en del sand och är möjlig att välja bort för den som önskar. Efter det svarta ökenlandskapet korsar vi Landmannalaugar via väg F208 som bjuder på mängder av lättare vattenpassager och några av island vackraste vyer. När vi än en gång ser havet på södra sidan är vi framme vid nattens hotell.

Vi fortsätter i samma anda med underbar gruskörning och fantastiska vyer. Dagens rutt på 25-30 mil passerar nya lavafält, spännande vattenpassager, längs Myrdalsjökul och västerut mot Hekla. För de som har krafter kvar finns möjlighet att ta den spännande vägen upp på Hekla, som vid klart väder bjuder på en överväldigande utsikt. Det är sedan dags att rulla ner mot de större vägarna igen och de sista 10 milen tillbaka till Selfoss går på asfalt.

Äventyret är över, avresedag. Om du reser tidigt eller sent är upp till dig, vissa flighter går också på natten mellan fredag och lördag och givetvis arrangerar vi transfer även för dessa. Räkna med att det kan bli lite väntan på flygplatsen då det är en lång transfer. För dig som reser lite senare på dagen finns mycket att se på i Selfoss, men troligtvis är du mest intresserad av att vila och tänka tillbaka på en magisk vecka med ett leende på läpparna.

Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018

Vad ingår?

 • 6 dagars äventyrskörning
 • Minst 2 turledare på motorcykel
 • 6 dagars hyra av BMW GS av nyaste modell
 • Helförsäkring för motorcykel
 • Bränsle för motorcykel
 • Reservmotorcykel vid behov
 • Transfer ToR Reykjavik/Keflavik flygplats
 • 7 nätter boende i twin rum
 • Frukost, lunch & fika alla kördagar
 • Supportfordon inkl. förare
 • Vattentät packrulle som transporteras av vårt supportfordon.

Vad ingår inte?

Flyg ToR Keflavik*, middagar, samt personlig utrustning

*Du kan flyga prisvärt till Reykjavik/Keflavik från flera destinationer i Europa och resten av världen.

Att tänka på

 • Hela lördagarna är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar. Vi anordnar transfer från/till flygplatsen flera gånger under dagen.
 • Tänk på att du måste ha en reseförsäkring ifall du skulle bli sjuk eller skadad under resan, de flesta har denna genom sin hemförsäkring. Kontrollera detta med ditt försäkringsbolag. Ett europeiskt försäkringsbevis är också bra att ha med, detta får du gratis hos försäkringskassan.
 • Det är vår starkaste rekommendation att du har någon form av vätskesystem  då det går åt mycket vätska under dagarna.
 • Kör alltid med komplett skyddsutrustning i form av godkänd integral- eller crosshjälm (öppningsbara hjälmar ska vara stängda vid all körning), godkänt ryggskydd, axelskydd, armbågsskydd, knäskydd, handskar och kraftiga cross- eller äventyrsstövlar. Vädret på Island kan variera mycket och regn är inte ovanligt, så se till att dina kläder verkligen är vattentäta! Även vattentäta strumpor är en rekommendation då vi ofta kör i vatten. Temperaturen kan variera från nollan till 25 plus så se till att vara väl förberedd. En elektrisk värmeväst är inte fel att ha med. Alla motorcyklar är försedda med DIN-eluttag.
 • Vi anpassar oss givetvis om du har några matallergier, meddela oss i så fall minst 2 veckor innan avresan.
Touratech Experience äventyrsresor på motorcykel Island 2018

Vanliga frågor, fakta & statistik

Här får du svar på de vanligaste frågorna om våra Islandsresor. Du finner också en del fakta och statistik som vi samlat på oss sedan våra första resor.  Om du har fler frågor så tveka inte att kontakta oss!

Det är vår starkaste rekommendation att du genomfört mints Förarutbildning BASIC innan resan. Under utbildningen lär du dig de grundläggande teknikerna du behöver för att säkert kunna genomföra resan på Island.

Under resan får du dessutom konstant feedback från våra turledare/instruktörer. Vid alla tuffare passager stannar vi, går igenom rätt körteknik, och tar oss igenom som ett team. Vi ställer också alltid ut en cornerman vid varje vägval och stökiga passager, så det finns alltid någon som kan hjälpa till i närheten. Vi har även möjlighet att dela upp oss i två eller tre grupper för olika erfarenhet. De två tuffare dagarna har du möjligheten att välja längd/svårighetsgrad på turerna.

Statistik körvana Islandsdeltagare:

 • 16 % har lite eller ingen erfarenhet av gruskörning
 • 43 % har kört en del men inte så aktivt
 • 41 % är aktiva och vana grusåkare

Körningen på Island är så bra att det knappt går att förklara med ord. Om du väljer ADVANCED-alternativen vi erbjuder så är detta en hyggligt tuff tur! Tack vare att vi delar upp oss i flera grupper har vi möjlighet att anpassa oss efter alla olika erfarenheter och våra turledare tvekar inte att hitta på något extra om du som deltagare söker spännande utmaningar! Tuffare utmaningar än vad vi erbjuder under våra ADVANCED ++ turer bör man inte ge sig på med en fullvuxen äventyrsmotorcykel. Vi har ännu aldrig haft någon deltagare som inte tyckt att utmaningarna varit tillräckliga, även för inbitna cross- och enduroåkare.

Statistik körvana Islandsdeltagare:

 • 16 % har lite eller ingen erfarenhet av gruskörning
 • 43 % har kört en del men inte så aktivt
 • 41 % är aktiva och vana grusåkare

Merparten av våra deltagare åker själva, så du kommer inte känna dig ensam! Efter en vecka har du ett helt gäng nya vänner och några kommer du säkerligen att fortsätta att hålla kontakten med!

Statistik:

 • 60% åker på egen hand
 • 40% åker med vänner, släkt, partner eller far & son

Ca 80% av deltagarna är från Sverige & Norge, övriga från Danmark, Finland, Estland, UK, USA, Nederländerna, Dubai, Kuwait, Thailand, Kanada. mm

Alla våra turledare/instruktörer är från Skandinavien och pratar svenska eller norska samt engelska.

Under veckan har du möjlighet att förvara den packning och de väskor du inte behöver under kördagarna. Vi låser då in detta i våra egna transportfordon vid hotellet där vi bor första och sista natten.

Vid välkomstmötet får du en vattentät packrulle av oss (som du givetvis får behålla efter resan) där du förvarar det du vill ha med dig under veckan. Denna tar vi sedan på takräcket på vårt supportfordon och transporterar mellan hotellen. På motorcykeln sitter en liten styrväska och en toppväska där du har plats med det viktigaste under dagen såsom en extra tröja, en liten kamera, regnhandskar etc.

Önskar du mer plats för packning under dagarna rekommenderar vi att du kör med en mindre mc-ryggäck som även kan förses med ett vätskesystem.

 

Hela lördagarna är avsatta för ankomst och avresa så du är fri att ankomma/lämna så tidigt eller sent du önskar. Vi anordnar transfer från/till flygplatsen flera gånger under dagen.

Priser

Inkl. BMW R1250 GS54 900 SEK
Inkl. BMW R1250 GS Adventure54 900 SEK